Mi [volt] ez?

Blog filmekről, melyeket többször is látni kell, vagy éppen el kéne sürgősen felejteni.

Mesélj valamit

Mert ez nem minden:

Utolsó kommentek

  • LorD23: Végre egy kritika, ami helyén kezeli a trilógia záró epizódját. Nice post sir! (2012.08.09. 14:30) The Dark Knight Rises
  • KQRNEL: Cél ugyan nem volt, de ha bejön a sztori, nézd meg. Jobb mint egy random Channing Tatum film :D (2012.05.14. 21:31) Dark Shadows
  • LorD23: A vicc, hogy egész meghoztad a kedvet hozzá :D gondolom, nem ez volt a kritika célja:) de a történet szerintem egész jóra s... (2012.05.13. 17:26) Dark Shadows
  • Utolsó 20

2012.06.22. 11:00 KQRNEL

Prometheus

Avagy, egy sztori a kíváncsi tudósokról, akik idegen bolygón úgy viselkednek, mint egy hétéves a napköziben, ha nincs felügyelet.

cast.jpg

Alapvetően a filmet, és a mögöttes víruskampányt először akkora átverésnek éreztem, mint anno a Szíj Melinda-táskát, de miután legyintettünk rá egy jókorát és nyugtáztuk, hogy mi bizony át lettünk baszva, órák múltán csak azon kapjuk magunkat, hogy a filmen pörög az agyunk, és ez nem csak a - lényegében hibátlan - látványának köszönhető. 

A tovább után spoileres magyarázat keresés, hogy mégis, mi a jó élet folyik Gyöngyösön az LV-223-on.

A Prometheus keményen megosztóra sikeredett, lényegében a filmek Lady Gagájává vált. A legtöbb néző válaszokat követel, így heves párbeszédek alakulnak ki, s ez már önmagában különleges napjaink filmes világában, ahol már a popcorn az úr, meg a dugi facebook az ölünkből.

DE, önmagában ettől még nem lesz jó film.

A besorolása ellenére is jól muzsikál amúgy a kasszáknál:

Production Budget: $130 M

Total Lifetime Grosses: $222 M
ship2.jpg
 
Drága film! Minek nevezzelek? Minek nevezzelek, ha sci-fi létedre íróid buktak fizikából és matematikából, ha a karaktereid felszínes kidolgozását azonnali megbocsátással kell fogadnom mihelyst szembesülök a tetteikkel, melyek nevetséges ésszerűtlensége mellett minden elhomályosul. Minek nevezzelek, ha a történeted olyan lassan pörög fel, hogy helyenként mélyebb apátiába zuhan a néző, mint amit David képvisel. 
 
Apropó David! Ő, a szemétláda urnacsenő android az, aki az utazás két éve alatt vigyázza a legénység álmát, mindeközben lelkesen bújja az ősi írásokat, csakúgy mint a furulya szakkönyveket. Később ez a tudás még jól jön neki, hiszen ezáltal úgy jár, s kel az idegen bázison, mintha csak haza ugrott volna az otthon hagyott slusszkulcsáért. 
 
fprint.jpg
 
A kutatócsapat tagjai közt meglehetősen nagy eltérések vannak, persze nem IQ-ban, valószínűleg ez követelmény volt, hogy ne haladja meg a szobahőmérsékletet.
 
Itt is van rögtön a főnökasszony, Meredith Vickers (Theron), aki megalkuvást nem tűrő üzletiességével koordinálja a csapatot, nem vállal kockázatot, kivétel ha egy giga-croissant gurul felé, mert akkor átvált ötévesbe.
 
No de van a hajón PhD is bőven: egy biológus, akit csak akkor hagy el a józan esze amikor szükség lenne a szakértelmére, mellette legjobb cimborája, a geológus, kinek feltáratlan ősi barlangfóbiája mellett feltehetőleg egy punk-rock csapata is van.  
 fifield.jpg
 
Ugyan a cselekményt az android lendíti mozgásba, de mégis a régészduó szerelmespár a meghatározója. Shaw kisasszony kapta az Alien filmekből Ripley karakterét, neki valószínűleg a négy kedvenc filmje a Die Hard 1-4, hiszen Willist szégyenítően mozog, ugrik s bunyózik a nyílt sebével. Párja, a vékony Tom Hardy igazi kuriózum, hiszen a legénység közül egyedül ő hoz ésszerű önfeláldozást, miután nagyon okosan el próbálta rejteni, hogy fekete piócák keringőznek a bevérzett retinája körül. 
   
Ki ne hagyjuk husi Akon kapitányunkat (Idris Elba), akire egy rossz szavunk sem lehet, hiszen meg volt neki Charlize Theron. Két segítőjével karöltve, együtt hozzák a katonaságnál jól megszokott, laza stílust.
 
cockpit_1.jpg
 
Kicsit a kérdésekről: 

A nyitójelenet már önmagában felvet párat: Milyen bolygó ez? A Föld, esetleg az LV-223, vagy a Dagobah? És mégis mi a fene történik, és mikor is járunk? Ridley Scott csak annyit fűzött hozzá a dologhoz, hogy a bolygó nem feltétlenül a Föld. Az pedig, hogy mi történik csak akkor egyértelmű ha nem ismeri az ember mi is az a DNS. Szóval elvileg teremtés zajlik, önfeláldozás árán új életformák alakulnak ki, valamikor régen.

cave_painting.jpg

A film folyamán nem egyszer hangsúlyozzák ki, hogy a főszereplő nő meddő, mélyen hívő és, hogy az úticél elérésének idején karácsony táján járnak. Ugye az egész expedíció annak köszönhető, hogy végre felismertük, hogy a tervezők itt hagyták az üzenetüket, miszerint ha egyszer fel tudjuk fogni, és készek leszünk a - film alapján, a fénysebességnél gyorsabb - utazásra, akkor ugorjunk be hozzájuk egy sörre. Viszont a bázison David mester leleményes módon - két emberkísérlet közt - kideríti, hogy a Jockeyk célja az volt, hogy visszainduljanak a Földre restartolni az itteni életformákat. Mindezt (a karbonvizsgálat alapján) kétezer évvel megérkezésük előtt. Mi is fordíthatta őket ellenünk? 

No nem kell Columbonak lenni, hogy észrevegyük: a szálak az emberi gyarlóságon át, egyenest Jézushoz fut(hat)nak.
 
engineer.jpg 
Ezek persze csak találgatások, viszont elég sok utalás van önfeláldozásra, és egyéb motívumra is itt-ott a filmben, miket persze rengeteg féleképpen lehet értelmezni. De vannak itt még érdekességek, mint pl a tervezők, akiket az - ő általuk kreált - emberiség kiirtására kifejlesztett lények ölnek meg. Végül az utolsó életben maradt tagjuk pedig lefejezi Davidet, hogy agyonverje vele Weylandet, aki ugyebár szintén az android megalkotója. Ez ám a körbeverés. 
 
prometheus.gif
 

Sokat lehet róla írni, hiszen az alapvető hiány amit egy Alien előzményfilm be nem teljesedése okoz, tovább fokozódik a sok-sok frusztráló kérdéssel miket Lost-szerűen nyitva hagytak a készítők. 

Szerencsére azért akad olyan is a filmben amiből nem lehet levonni, így Fassbender android alakítása, bár német a csávó, szóval a vérében van, mindazonáltal remekelt. De azt a pici sebészeti beavatkozást is nehéz lenne elfelejteni, amikor a kölköt kimetszette magából a hölgyemény. Na azt a képsort, és a moziban ülők arcán egyetemesen kiülő standard reakciót nehéz lesz elfelejteni egy darabig. 

prometheus.jpg

Mindeközben Ridley Scott elvileg lázasan várja, hogy folytathassa a sztorit, kérdés, hogy mégis mivel? Amíg ez ki nem derül, marad a várakozás a bővített kiadásra, melyben remélhetőleg felvetődik még tizenkettő provokatív kérdés, ami majd betársul a sajátjainkhoz.

Akár hideget, akár meleget kap, összességében a filmzene, és az egész filmet körüllengő, fémes ízű, sötét bezártság hihetetlen mód összecseng. Mellé megkapjuk a (Ridley Scott szerint) legjobb 3D-t amit a modern kor ki képes termelni, így ez a sötétkék árnyban úszó, jól megkomponált összhatás, hosszú-hosszú ideig fog minket arra emlékeztetni, hogy mennyire nem értettük a karakterek végtelen irracionalitását.
 
beer.jpg
 
Itt, és a facebook oldalon várjuk az észrevételeiteket! Elméletek, fejtegetések, lényegében bármi jöhet, hátha közelebb kerülünk egy kicsit a titokhoz. 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mivoltez.blog.hu/api/trackback/id/tr984601183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása