Mi [volt] ez?

Blog filmekről, melyeket többször is látni kell, vagy éppen el kéne sürgősen felejteni.

Mesélj valamit

Mert ez nem minden:

Utolsó kommentek

  • LorD23: Végre egy kritika, ami helyén kezeli a trilógia záró epizódját. Nice post sir! (2012.08.09. 14:30) The Dark Knight Rises
  • KQRNEL: Cél ugyan nem volt, de ha bejön a sztori, nézd meg. Jobb mint egy random Channing Tatum film :D (2012.05.14. 21:31) Dark Shadows
  • LorD23: A vicc, hogy egész meghoztad a kedvet hozzá :D gondolom, nem ez volt a kritika célja:) de a történet szerintem egész jóra s... (2012.05.13. 17:26) Dark Shadows
  • Utolsó 20

2012.05.07. 21:30 KQRNEL

the Avengers

A 220 milliós élménybomba, avagy a Marvel Expendables.

Tömör akció, humor, hibátlan látvány, nagybetűs Entertainment. Ahogyan 2008-ban a Dark Knight, ez a film is embertelen magasra teszi fel a lécet a kategóriájában, ember legyen a talpán aki ezek után ennyire le fogja tudni kötni a nézőket két teljes órára. Az amerikai mozikban csak most indult, de a pénztárakat máris szétütötte, csakúgy mint az egyszeri, a képregények sajátos világát nem ismerő nézők gyanútlan mozis ingerküszöbét.   

A készítők hét teljes éve munkálkodnak a szuperprodukció létrejöttén, mit is mondhatnánk, a munkájuk beérett. A box-office adatok magukért beszélnek, az európai start óta eltelt ~10 nap alatt $441M pörgött be világszerte, s a mostani hétvégével, az amerikai nézők becsatlakozása után így áll: 

Production Budget: $220M

Lifetime Grosses: $642M

Az amerikai nyitóhétvége 200 milliója amúgy abszolút rekord (az eddigi csúcstartó, utolsó Potter film 169-et hozott), vad előrejelzések a 170 milliót latolgatták, erre sikerült ráütni még egy átlagos "jó film" nyitóhétvégi bevételét. Jól áll, na.

A film 142 percének első, közel harmadát a karakterek, valamint magának a történetnek a bevezetésével töltjük, de ezt egyáltalán nem bánjuk. Kicsit olyan volt mint anno a Mortal Kombat filmek eleje, mindenkit szépen be kell mutatni, aztán módszeresen egymásnak ereszteni. A szereplők előzetes ismerete nélkül sincs gondban az avatatlan néző, mindenkiből kapunk annyit, amennyi minimálisan szükséges, hogy átlássuk a képességeit, személyiségét, belső motivációját.

Az író és egyben rendező, Joss Whedon - a geekek geekje - közel szabad kezet kapott a készítés során, így képes volt kiszolgálni a fanatikusabb rajongókat is, csakúgy mint a hétköznapi nézőket. Remek munkát végzett a filmmel, az első kockától az utolsóig érződik a képregény imádata.

Alan Silvestri zsenije mellett sem lehet csak úgy szó nélkül elmenni. Ez az ember álmodja a zenét. A filmzene tökéletesen beleillik a film jeleneteibe, alapvetően meghatározza az egész "Avengers hangulatot". 

A színészi gárdáról is nehéz lenne rosszat szólni, egyenesen parádés. 

Az előzményekből ismert színészeken felül csak Jeremy Renner, és a Hulkot formáló Mark Ruffalo (lásd még pl. Viharsziget) az újdonság. Előzetesen hiányoltam Edward Nortont, de Ruffalo egészen új ízt visz bele a szörnyetegbe, hiszen remekül játssza az önvívódó zsenit, akiből bármikor kitörhet a világ, zöld, féktelen haragja. 

A főnök, ha úgy tetszik a Kapitány (Chris Evans) az, aki - még 90 éves szűz létére is - remekül vezeti a csapatot. Ő a megtestesült emberség, az emberi erények szimbólumaként ment, véd és irányít. 

A tékozló fiú, Stark (Robert Downey Jr.) hozza a formáját, és a végtelen nárcisszizmusát - mire/minek mintájára lényegében a film humora épül - valamint a közel elpusztíthatatlan ruháját, benne az évről-évre durvuló, Michael Bay-ből is könnyeket fakasztó, robbanó fegyverekkel. Downey Jr. olyan könnyedséggel formálja meg Starkot, amilyen természetességet csak Charlie Sheen tudott hozni a "Two and a Half Man"-ben. Véletlen lenne?

Thor (Chris Hemsworth) is bevillan útközben a képbe. Szilaj, dúsan lengő haja, és a 99 centis bicepsze mind a mai napig feljogosítja arra, hogy mindenhova magával hordja a végtelen nehéz kalapácsát. A jelenlegi helyzet számára különösen kényes, hiszen az emberiségre törő Loki az ő (adoptált - háh!) testvére.

Az Iron Man filmekben bemutatkozó, capoeira/MMA bajnok Romanoff ügynök/Black Widow (Scarlett Johansson) is magvas tagja a Bosszúállóknak. Szervez és kihallgat, ha kell rávesz, vagy éppen kognitív rekalibrál kedvére. Kötődése kellően ki van hangsúlyozva Hawkeye (Jeremy Renner) karakteréhez, bárcsak megtudnánk, hogy mit csináltak egyszer ők Budapesten.

Renner amúgy marha jó. Az új Bourne filmben is hatalmasat fog remélhetőleg ütni, az izomzatát végtére is jól felhúzták, bár Thor mellett nincs sok esélye a kifutókon.

Mindközül a legjobban amúgy Samuel L. Jackson járt, ő ugyanis benne van, és lesz is az összes filmben amit a karakterekről külön-külön forgattak, még ha csak pár perces jelenetekről is van szó. Ő, Nick Fury testesíti meg a vigyázó szemet a csoport fölött, segít ha kell, motivál ha szükségét látja és ha minden kötél szakad, akkor előkapja a hét méteres bazookáját és kilövi az atomtölteteket szállító repülőgépeket. Ki szeretne ennél jobb főnököt?

Na de ki miatt is áll a bál? A zsigerien gonosz félisten, Loki (Tom Hiddleston), azért jött a Földre, hogy igába hajtsa az emberiséget és, hogy végre Stark-i magasságokba emelhesse önimádatát. (A stuttgarti show elég komoly volt. A sok német annyit látott, hogy pár szarvas jelmezes rocker csávó ordibál, aztán megjelenik egy amerikai zászlóba öltözött pajzsos fickó, és jelenetet rendeznek az opera előtt.)

Említést érdemelnek még természetesen a mellékszereplők is:

A Phil Coulson ügynököt formáló Clark Gregg, akit már mint jó, régi ismerőst köszönthetünk, csakúgy mint Nick Furyt.

Itt van még a Scarlett kisasszony mellé betett eye-candy, Cobie Smulders, azaz Scherbatsky Maria Hill ügynök is, kinek ugyan sok szerep nem jutott, de azt remekül oldotta meg, habár ebben lehet a latex-szerű egyenruha is közre játszott.

A fentieken kívül említsük még meg Gwyneth Paltrow lábait is. Meg is vagyunk.

Szóval a karakterek a helyükön vannak, súrlódnak ahogy kell, méregetik egymást, de a közös gonosz végtére is összekovácsolja őket egy igazi csapattá. A látvány ötcsillagos, az élmény hosszantartó, a visszaidézhető jelenetek/sorok/poénok száma tarthatatlan. Egyszerűen a film egésze leköti, és szórakoztatja az embert.

Ami még kiemelendő, az az, hogy a készítők nem akarják becsapni sem a nézőket, sem önmagukat, hiszen nem próbálják elhitetni, hogy itt halálosan komoly dologról van szó, egyszerűen kinyílik a kapu, jönnek a lények, le kell őket zúzni. Ez egészen addig frappáns, és látványos amíg robogóján be nem döcög Bruce Banner a színre, majd két sornyi chit-chat után közli, hogy "Ez a titkom. Én mindig dühös vagyok", majd hirtelen átváltozik, és olyan intergalaktikus alázást rendez, amire évek, ha nem évtizedek óta várt minden moziba járó.

Nehéz lesz megismételni, de meg fogják próbálni, hiszen 2014-ig berendelték az Iron Man harmadik és a Captain America második részét, lesz egy Black Widow film, és jön az Avengers folytatása is. A Spider-Man reboot is itt van a nyakunkon, lesz min agyalni.

A Bosszúállók egy igazi blockbuster mozi. Az elejétől a végéig szórakoztató és látványos film, minek a végén csak két dolgon jár az agyunk. Az egyik, hogy Be kéne öltözni!, a másik pedig, hogy merre van a toalett.

Végezetül már csak az a kérdés:

Mi az elpusztíthatatlanabb? Captain Am. pajzsa, Tony Stark egója, Thor kalapácsa, vagy Hulk nadrágja.

4 komment

Címkék: avengers


A bejegyzés trackback címe:

https://mivoltez.blog.hu/api/trackback/id/tr484491876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsulo 2012.05.09. 23:17:26

A végén a rutinos nézők még bennmaradtak az utolsó utáni jelentre, de a mozi 90%a lelécelt korábban, aki éppen meglátta az a lépcsőről nézte végig :-)
Egyébként, hatalmas film volt, nagyon megérte megnézni.

Zsulo 2012.05.09. 23:24:41

@Zsulo: a kérdésedre a válasz: szerintem hipózzuk ki Hulk nadrágját :-)

KQRNEL · http://mivoltez.blog.hu 2012.05.09. 23:55:37

És az post credits jelenet utáni jelenet? :D

Ahogyan Stark felvetette, bedobnak egy gyrost:

www.flickr.com/photos/aumanack_photo_show/7146321821/

LorD23 2012.05.13. 17:20:20

egyértelműen Hulk nadrágja:), semmilyen atomtámadás nem foghat rajta
süti beállítások módosítása